qualsevol dia pot sortir el sol (primera part)

Recordeu aquest dia: 20 d’octubre de 2011.

L’atzar ha volgut que ETA s’acabi el mateix dia que Gaddafi mor en mans del poble que ha oprimit durant 42 anys. No crec que avui ens fem encara una idea de la dimensió històrica de tots dos esdeveniments, que ens semblàven veritables quimeres fa molt poc temps.

És evident que ni ETA ha desaparegut ni a Líbia se li han acabat els problemes. Però de cop i volta les perspectives són més àmplies, es respira més tranquil. Hi ha càncers enquistats que embruten les relacions internacionals, els pobles i l’esperança; Palestina n’és el gran exemple. Però un bon dia poden desaparèixer. Passar a la història. Avui ens hem llevat sabent que ni ETA ni Gaddafi tornaran a matar.

Quan ahir la tarda vaig engegar l’ordinador em vaig quedar un parell de segons paral.litzat, incrèdul. Quan vaig aconseguir reaccionar vaig encendre la tele; i només quan  vaig sentir un portaveu del PP donant crèdit al final del terrorisme m’ho vaig poder creure.

S’ha acabat l’última llosa que ens quedava del franquisme. Seria injust responsabilitzar la dictadura del terrorisme, però sí que hi té a veure i sobretot hi va néixer durant. A més hem de tenir en compte que ha estat el gran factor desestabilitzador, enraridor, de tota la democràcia des de la Transició. O dit d’una altra manera: l’única taca a l’expedient de la “modèlica” experiència espanyola.

És un error d’ETA no haver mort com a organització armada al mateix temps que Franco. No haver sabut conservar tot el capital i prestigi socials de què disposava com a moviment opositor al règim; tant a dins com a fora d’Euskadi.

És també un gran error de les forces demòcrates que van pilotar Espanya durant els 70 no haver pogut resoldre mitjançant el diàleg una xacra que no hauria nascut mai en un règim democràtic.

Aquesta és la responsabilitat del franquisme envers ETA: crear les immundes condicions ambientals on va sorgir. I és un motiu més, un altre, per condemnar-lo.

El terrorisme d’ETA explica algunes de les particularitats del nostre sistema. I és el principal element d’on neix la tensió territorial, almenys la sentimental i populista. Explica gran part de l’odi a la perifèria, o del seu exacerbament. Per tant el seu final obre un seguit de possibilitats fins ara vedades. Fins i tot obre la porta a superar l’actual model. ETA va ser una de les raons per crear l’Estat de les autonomies. La seva persistència, en canvi, ha estat un dels arguments per atacar aquest mateix model. Per fi s’haurà de començar a deixar d’associar independentisme, sobiranisme o nacionalisme amb terrorisme. Potser fins i tot aconseguim que el PP acabi renegant del franquisme; encara que tocar la família sempre costa.

Personal i individualment vull condemnar el terrorisme d’ETA des d’aquí. No és que vulgui fundar un partit polític. Però em considero part d’aquest sector sospitós que al mateix temps que troba inadmissibles els assassinats polítics comparteix una part important de l’ideari de la organització terrorista. I que, ideològicament, considera a les víctimes d’ETA enemics. Sí, vull dir-ho clar. ETA assassinava aquells que en una guerra civil hauríem hagut de “matar”. Probablement és l’afirmació més políticament incorrecte que he escrit mai; i òbviament no és absoluta. Òbviament no estem en guerra i tant de bo no hi tornem a estar mai més. Òbviament el dret a la vida va molt abans que qualsevol diferència ideològica, per profunda que sigui. Però en un país incapaç d’enfrontar-se als seus fantasmes som molts els que pensem que les dues Espanyes del 36 segueixen plenament vigents. Tant de bo tancar aquesta pàgina de terror ens ajudi a revisar-ne d’altres. La meva condemna és enèrgica i absoluta, la meva alegria sincera. Les meves idees molt clares.

continuarà…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s