legalitat

El Tribunal Constitucional ha revocat la sentència del Suprem que vetava la presència de la coalició electoral Bildu a les municipals del dia 22.

Que ningú s’enganyi, aquesta decisió no ve del mateix Constitucional que va retallar l’Estatut (després que ja l’hagués retallat el Congrés). Perquè el de la sentència de juliol era un Tribunal sense renovar. El PP va bloquejar de forma vergonyosa durant anys la legal i obligatòria renovació d’aquesta institució perquè hi tenia una majoria afí. Un cop sentenciat, o executat, l’Estatut; es va poder procedir als relleus corresponents. La composició actual és més reflexa de la realitat parlamentària i, per tant, més progressista.

En tot cas, és inadmissible la submissió de la justícia als partits i a la política. La independència judicial és inexistent, i això és inconstitucional, a part d’indignant. Que els principals partits parlamentaris es reparteixin els jutges segons com bufin els vents electorals enlloc d’arribar a acords que permetin el nombrament de magistrats prestigiosos, independents i imparcials vulnera les normes fundamentals en què es basa la Democràcia i l’Estat de dret.

Però encara hi ha més motius per a la indignació. Mentre els magistrats progressistes, tan del Constitucional com del Suprem, sembla que no van fer campana el dia que explicàven què són la Democràcia i la Llibertat a l’Escola Judial; els conservadors arxiven els casos de corrupció que afecten al PP, imputen els companys que demanen comptes al franquisme, obvien la voluntat del Poble sobirà o assumeixen que l’independentisme és el mateix que el terrorisme.

La Democràcia com a sistema polític és, d’entrada i per definició, més lenta, dubitativa i feble que altres models. És per això que tot i basar-se en la Llibertat i la Igualtat necessita dotar-se d’eines legals dubtoses per enfrontar-se a aquells que la utilitzen per destruïr-la, com els terroristes. En aquesta escletxa s’insereix la Llei de partits espanyola; que en la meva opinió s’acosta perillosament a la vulneració de la Llibertat d’expressió. I aquí entrem en el dilema. Els integrants de l’esquerra abertzale basca que es presenten a les eleccions no han matat mai a ningú. Ni tan sols segueixen justificant la violència. Arribats a aquest punt impedir la seva participació en aquesta cita electoral és difícil d’explicar sense recórrer al populisme. Sense dir que són el mateix que ETA. I dir això és tant com dir que el PP és el franquisme. Són opinions populars, amb algun fonament en ambdós casos, però no són ni proves ni arguments jurídics. Ni molt menys veritats contrastables.

No em sembla legítim il.legalitzar o perseguir idees. Tampoc em sembla legítim assassinar terroristes. La diferència que marquem les democràcies recau en què no tot val. En què tothom és innocent fins que es demostri el contrari. En que tots tenim dret a un judici just, inclòs els terroristes. I en que tots som iguals davant la llei; entre d’altres coses.

Paral.lelament a l’expansió de sistemes democràtics arreu del món assistim a un canvi preocupant en el llenguatge i l’ús de les institucions per part dels seus governs que mina les llibertats bàsiques amb l’excusa del bé comú. Se’n diu populisme, i fa molts anys que està inventat. Però jo diria que l’extensió del càncer comença a ser preocupant.

I, desgraciadament, la millor prova de tot plegat la trobem en l’execució extra-judicial d’O. Bin Laden. Tampoc és cap novetat que els serveis secrets o els exèrcits de pràcticament tots els països i règims en la Història matin personatges considerats perillosos. El que sí que ho és que els governs ho divulguin, se n’orgulleixin i en facin campanya electoral.

No sóc anti-americà. És més, segueixo pensant que Obama és un gran president i un gran home. Però si un Premi Nobel de la Pau pot ordenar un assassinat i a tots ens sembla la mar de bé, alguna cosa hem perdut pel camí…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s