La mort d’Ivan Ilitx

El dissabte al vespre vaig a anar a la Biblioteca de Catalunya a veure La mort d’Ivan Ilitx, de Tolstoi. Se suposava que era una adaptació teatral a càrrec de l’Oriol Broggi.

No entraré a valorar si em va agradar o no. M’explico: per  mi no era una obra de teatre. Els actors es van a limitar a recitar la novel.la mentre una noia tocava el piano en directe. Al final la cosa va arribar a l’extrem de que llegien directament. No hi havia diàlegs, no hi havia personatges i al final la pianista ballava flamenc durant uns segons.

Seria injust no valorar el text de Tolstoi, només se m’acudeix un adjectiu: brutal. Però evidentment el mèrit és de l’autor i com a màxim del traductor.

La veritat és que estic indignat. Jo no dic que adpatar una novel.la al teatre sigui fàcil i menys de Tolstoi. Però o la transformes en un guió teatral o te la llegeixes tu solet a casa sense cobrar-me 22 euros! I no em serveix l’excusa del respecte a l’autor. Que ens hem tornat tots bojos o què? En sèrio em tindràs dues hores sentint tres actors sobre-recitant una novel.la del XIX rus posant-me a l’entrada un trípitic que diu “Hola, véns al teatre?”. Doncs, no: ho sento me equivocat i he acabat al club de lectura del senyor Broggi! I a un altre tríptic té els sants co… de dir que porta cinc anys pensant el projecte! Va home va! Si s’estan enrient del públic a la cara encara passa, però si es creuen que això és teatre jo m’estic espantant una mica…

Clar que si laPerla29 (Broggi i cia) et cobren 300 eur (o més, no ho recordo) perquè els hi actuïs la seva versió de Thomas Mann (a la Biblioteca aquest maig), fen-te càsting i tot, llavors és normal que et facin pagar un pastón per veure’ls recitar el poema de Nadal. Ja és lo últim: ara els actors paguem per treballar! Visca!

I ja que em poso borde m’hi poso del tot: el saló gòtic de la Biblioteca de Catalunya és preciós però no és un teatre! I Barcelona està ple de teatres tancats que es moren de fàstic, començant pel Principal.

I fins aquí que si segueixo m’encenc i no paro… 

2 pensaments sobre “La mort d’Ivan Ilitx

  1. mira el que he trobat!!!
    de: http://pontdenseula.blogspot.com/2011/02/la-mort-divan-ilitx.html
    RESULTA QUE JA SABEM QUÈ COLLONS HI PINTAVA EL FLAMENCO ALLÀ MIG!

    El text és bellíssim i el director de teatre Oriol Broggi li fa homenatge. Aconsegueix que els actors i les actrius se’l facin seu i el transmetin en un espai auster, amb tota la seva potència i magnetisme. També hi afegeix un repertori mesurat d’apunts personals, com per exemple, la melmelada de pruna que posa en boca del protagonista (interpretació compartida: Òscar Muñoz, Pilar Pla, Jacob Torres), la veu en off del metge (l’avi del director, l’eminent cirurgià Dr. Moisès Broggi) o la solució aflamencada de la Dama de la mort (Elvira Prado) que s’emporta Ivan Ilitx de l’escena.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s