lacaixaparlem

Parlem de la Caixa…

La Caixa de Pensions es converteix en un banc.

Ah.

I quina és la notícia?

Algú m’explica quina diferència hi ha entre un banc i una caixa? I no comencem amb lo de l’obra social…

A casa meva una oficina on et deixen diners que has de tornar amb interessos és un banc. Si el senyor propietari del banc és més o menys simpàtic i dedica o no part dels seus beneficis a accions més o menys socials o benèfiques em sembla molt bé. Però això no treu que el seu negoci és un banc.

Si el senyor propietari del supermercat X dedica els seus beneficis a muntar una llar d’avis, per dir algo, no per això direm que en lloc d’un supermercat ell té un colmado de ahorro, per exemple. Encara que els estatuts de la seva altruïsta empresa l’obliguin a l’acció social.

Altruïsta en cursiva perquè, a casa meva, un 25% de beneficis a obra social (el que dediquen les caixes d’estalvis) no sé jo si és gaire…

Ah!, que no tenen ànim de lucre… Ah no? I amb el 75% restant no es lucren? Ah no!, que és el sou… I espera, espera: servihabitat (els pisos de lloguer del senyor Lacaixaparlem) suposo que no compta com a obra social, no?

És cert que aquest 25% és el mínim, vull dir que si volen poden dedicar més diners a negocis socials

Se m’oblidava… les caixes d’estalvis no poden adquirir capital extern (no poden vendre les seves accions). Si ho volen fer ha de ser a través d’empreses privades controlades per ells (Critèria). Ara convertim aquesta empresa en l’entitat que ens deixa els diners a la mateixa oficina de sempre…

En resum, una caixa d’estalvis és un banc amb un sistema de funcionament peculiar. Ara hem decidit que s’assemblin més als bancs normals.

Així els podrem odiar com a qualsevol altre banc normal i corrent. Sembla ser que per fi començarem a perdre la hipocresia que les caixes són bancs bons. Ni el que tota la vida hem anomenat bancs són dolents ni les caixes eren bones. Són empreses. Les empreses tenen una funció social imprescindible, admetent que el seu legítim objectiu són els beneficis. I la Caixa és una empresa. Ho ha estat sempre. No és una institució. No ho ha estat mai. En tot cas la seva vinculació legal amb els poders públics no és més que una desagradable distorsió del mercat que ningú té intenció de canviar.

Les caixes són bancs…

… benvinguts a la realitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s